Bij de keuze van een jachthaven zijn niet alleen de kwaliteit van de voorzieningen en de gastvrijheid van belang. Het vaargebied waar de haven in ligt is vaak net zo belangrijk. Zeker als u een watersporter bent die meestal korte vaartochtjes maakt.Onze beide jachthavens liggen aan het Oldambtmeer in het Oosten van de provincie Groningen. Vanuit de stad Groningen bent u met de auto binnen 25 minuten in de havens en vanaf de Duitse grens binnen 20 minuten. 

Het Oldambtmeer

Per boot zijn beide havens van twee kanten bereikbaar. Vanuit het Zuiden kunt u vanaf het Winschoterdiep door de Blauwediepsluis varen en hiermee op het Oldambtmeer komen. Vanuit het Noorden volgt u het Termunterzijldiep en de Blauwe Passage, de nieuwe vaarverbinding van Termunterzijl / Delfzijl naar Midwolda.

De jachthaven van Midwolda ligt aan de Noordrand van het Oldambtmeer en Havenkwartier Blauwestad aan de Zuidkant. Het Oldambtmeer is met een oppervlakte van 800 hectare even groot als het Sneekermeer in Friesland en daarmee een van de grotere meren van Nederland. Het meer is aangelegd als onderdeel van woon- en recreatieproject Blauwestad.

Economische impuls Oost-Groningen

Aanleiding voor de ontwikkeling van dit gigantische project Blauwestad was de neerwaartse spiraal waar de economie in Oost-Groningen in beland was. De landbouw had het moeilijk, er was weinig werkgelegenheid en de jeugd trok weg. Met de aanleg van het grote Oldambtmeer en enkele luxe woonwijken aan het water wilde men nieuwe bewoners naar het gebied trekken. Deze nieuwe bewoners, toeristen en dagrecreanten moeten zorgen voor een economische impuls en extra werkgelegenheid.

Woongebieden Blauwestad

Blauwestad bestaat uit 5 woongebieden, elk met een ander karakter. Wat deze woongebieden echter allemaal gemeen hebben is dat je er met de boot langs en doorheen kan varen. Vanuit de jachthavens vaart u tijdens het zogenaamde “rondje Blauwestad” door alle woongebieden. Bij de havenmeester is een vaarkaartje te krijgen. Hij of zij legt u graag de verschillende vaarroutes uit.

Aanleggen in Blauwestad

Het Oldambtmeer is een leuk meer om op te varen. Door de unieke vorm van het meer is het uitzicht overal anders. Op het meer is het lang niet zo druk als op de Friese meren. Daarom komt u varend op het Oldambtmeer echt tot rust. Ankeren is op de meeste plekken toegestaan. Ook kunt u aanmeren bij een van de vele horecagelegenheden die zich in het gebied bevinden. Vraag de havenmeester naar onze speciale vaarkaart waar ze allemaal op staan. 

Waterdiepte Oldambtmeer

De waterdiepte in het Oldambtmeer is gemiddeld 1,30 meter en wordt beheerd door Waterschap Hunze en Aas. Een paar jaar lang hadden watersporters vrij veel last van waterplanten in het Oldambtmeer, maar door intensief maaien met een paar maaiboten is de plantengroei onder controle. Informeer bij de havenmeester op welke plekken u eventueel nog waterplanten kunt tegenkomen. Deze worden op sommige plekken namelijk bewust niet weggemaaid om de waterkwaliteit goed te houden.  

Vaarsnelheid Oldambtmeer

Op het Oldambtmeer is de maximum vaarsnelheid 12 km/uur. In de jachthavens en woongebieden van Blauwestad is dat 6 km/uur. Er is helaas geen snelvaarzone voor waterskiën of wakeboarden. 

Vaarvakantie in Groningen

De havens van Jachthavens Blauwestad zijn het perfecte startpunt voor een vaarvakantie door Groningen, Friesland, Drenthe of het Duitse Emsland. Via de Blauwe Passage bent u binnen 3 uur in Delfzijl en kunt u vanaf daar de Dollard op of binnendoor richting Groningen. 

Vanaf het Oldambtmeer bent u binnen een uur ook op het Winschoterdiep. Dit kanaal brengt u snel richting het Zuidlaardermeer, de Turfroute en de stad Groningen. Maar u kunt ook in Oostelijke richting varen richting het mooie Westerwolde met onder andere de historische plaatsen Bourtange en Ter Apel. 

Groningen is een prachtige provincie om door te varen. Het landschap is erg gevarieerd en er zijn goede voorzieningen voor de vaarrecreant. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in nieuwe vaarverbindingen, zoals de Blauwe Passage. Ook zijn oude vaarwegen en kanalen, zoals de turfroute in de Veenkoloniën, weer bevaarbaar gemaakt. In totaal heeft Groningen honderden kilometers aan bevaarbare sloten en kanalen. 

Routabel app met vaarroutes door Groningen

Samen met Abelleisure, HISWA en een aantal andere jachthavens uit de provincie Groningen hebben wij een aantal vaarroutes ontwikkeld door onze mooie provincie. Of u nu een dagje met uw sloep op pad wilt of een meerdaagse tocht wilt maken, met de Routabel app gaat u goed voorbereid op pad. 

Naast de app is er ook een mooi vaarboek samengesteld met leuke weetjes en achtergrondinformatie over de provincie Groningen. Dit leuke vaarboek is te krijgen bij ons in de jachthavens.

Bruggen en sluizen zelf bedienen

Groningers zijn zuinig en ietwat eigenzinnig. Ze hebben niemand nodig om hun boontjes te doppen. Dat merkt u ook als u door Groningen gaat varen. Op de kleinere bruggen en sluizen is geen brugwachter of sluiswachter aanwezig. Die moet u namelijk zelf bedienen. Daar is een speciale sleutel voor beschikbaar, die in de hele provincie te gebruiken is. Uiteraard kunt u deze sleutel in onze havenkantoren verkrijgen. De borg bedraagt 35 euro. In het boekje Varen in Groningen dat is uitgegeven door de provincie, staat precies vermeld waar u de sleutel kunt gebruiken.