De Blauwe Vlag is een internationale milieu-onderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aangetoond hebben duurzaam, schoon en veilig te zijn. In mei 2019 mocht Jachthaven Midwolda dit prestigieuze keurmerk voor het eerst voeren. In mei 2020 volgde jachthaven Havenkwartier Blauwestad. In 2021, 2022 en 2023 werd de Blauwe Vlag opnieuw uitgereikt aan beide jachthavens.
Eerste uitreiking Blauwe Vlag
Op vrijdag 17 mei 2019 hesen wethouder Erich Wünker van de gemeente Oldambt en jachthavenbeheerder Thijs Huisman de Blauwe Vlag voor het eerst in Midwolda. Jachthaven Midwolda werd daarmee de derde jachthaven in de provincie Groningen die de Blauwe Vlag mag voeren.
Trotse jachthavenbeheerder Thijs Huisman vertelt dat er twee aspecten zijn waar hij en zijn medewerkers de afgelopen jaren aan gewerkt hebben: Veiligheid en Duurzaamheid. Om te zorgen dat de jachthaven voldoet aan de eisen van het Blauwe Vlag Programma zijn er verschillende calamiteitenpunten gerealiseerd in de haven met reddingsboeien, brandblussers en reddingstrappen. Daarnaast zijn er voor het juist scheiden van afval inzamelpunten gecreëerd voor papier, glas, afvalolie, verfresten, batterijen, accu’s en restafval. Ook wordt er bij het schoonmaken van de sanitaire voorzieningen alleen nog gebruik gemaakt van ecologische schoonmaakmiddelen en zijn de steigers nu verlicht met ledverlichting. De ruimtes in het toiletgebouw hebben bewegingssensoren gekregen, zodat de verlichting en afzuiginstallatie automatisch uitgaat als er niemand aanwezig is.
“Ik ben blij met het behalen van de Blauwe Vlag, maar het houdt hier niet op.”, zegt Thijs Huisman. “De Blauwe Vlag is voor ons het startpunt van een bewuste bedrijfsvoering. Iedereen die in de jachthaven werkt wordt gestimuleerd in een duurzame denkwijze en is bewust van ons streven om een schone en veilige jachthaven te zijn met aandacht voor de natuur en milieu.
In 2020, 2021, 2022 en 2023 hebben wij voor zowel Jachthaven Midwolda als voor Jachthaven Havenkwartier Blauwestad de Blauwe Vlag behaald.
Blauwe Vaantje
Wie van water houdt, houdt het water schoon. Wie veel tijd op het water doorbrengt weet waar de Blauwe Vlag voor staat: een goede kwaliteit zwemwater en schone, veilige omstandigheden. Naast de Blauwe Vlag voor jachthavens en stranden is er ook een keurmerk voor schippers en booteigenaren: het Blauwe Vaantje.
Om voor het Blauwe Vaantje in aanmerking te komen dient de booteigenaar aan de ‘duurzame gedragsregels' te voldoen. Dit zijn:
Afval gooi ik niet overboord. Ik scheid al het afval, maar met name gevaarlijk of chemisch afval, zoveel mogelijk en doe het in de daarvoor afvalcontainers zodat het gerecycled kan worden.
Ik loos geen toiletwater op het oppervlaktewater/ open water.
Bij aanschaf van producten als bijvoorbeeld verf, aangroeiwerende middelen, verfabijtmiddelen en schoonmaakmiddelen kies ik de meest milieuvriendelijke variant.
Ik koop of gebruik geen voorwerpen die van archeologische oorsprong zijn of die gemaakt zijn van beschermde diersoorten.
Ik bescherm flora en fauna en respecteer kwetsbare natuurgebieden. Ik bescherm dieren en (water)planten, verstoor geen broedende vogels en visgronden. Tijdens het vissen maak ik geen gebruik van ongeoorloofde methoden. Ik vis niet in verboden perioden.
Ik ga veilig het water op door ervoor te zorgen dat mijn boot ‘technisch’ in orde is om de kans op milieuverontreinigingen en ongelukken zo klein mogelijk te maken.
Ik draag zorg voor een goede reisvoorbereiding door mijn route voor te bereiden, alle noodzakelijke (nautische) informatie en veiligheidsmiddelen aan boord te hebben.
Ik ken de vaarregels en handel daarnaar. Zo blijf ik altijd uit de dode hoek van beroepsvaart en heb reddingsvesten voor alle opvarenden aan boord.
Ik vaar een duidelijke koers, geef de beroepsvaart de ruimte en laat goed zien wat ik van plan ben en vaar zoveel mogelijk stuurboordwal (rechterzijde) van het vaarwater. Ik hinder mijn mede vaarweggebruikers zo min mogelijk.
Ik meld bij calamiteiten over bovenstaande regels de autoriteiten en spoor andere watersporters aan om milieu, natuur en veiligheid hoog in het vaandel te hebben om zo duurzame waterrecreatie te bevorderen.
Kunt u zich hierin vinden? Ga dan naar het havenkantoor, onderteken de duurzame gedragsregels en u ontvangt geheel gratis uw eigen Blauwe Vaantje.